[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Több mint 30 ezer károsultja van annak a vírustámadásnak, amit az elmúlt napokban jelentetteknyugat-európai bankok. Az Eurograbbernek nevezett akcióban 36 millió eurót, vagyis több mint tízmilliárd forintot loptak el ismeretlenek olasz, holland, német és spanyol banki ügyfelektől. A pénzt először átmeneti számlákra utalták át, 500 és 250 ezer euró közötti összegekben, a további sorsa egyelőre ismeretlen.

A vírustámadás a közismert Zeus trójaira épült, ami a cyberbűnözők körében az egyik legnépszerűbb billentyűzetfigyelő program. A vírus az áldozatok pécéi után egy biztonsági frissítésnek álcázva magát a mobiltelefonjaikra is áttelepült (androidos készülékeket és Blackberryket tudott megfertőzni), és így a banki átutalások biztonsági sms-es kódjaihoz is hozzáfért. Ezt az információt, plusz a pécéről beszerzett online banki jelszavakat és az átutalások TAN (tranzakcióazonosító szám) kódját kihasználva a vírus gazdái egyszerűen átutaltak a saját számláikra pénzeket.

A támadókról egyelőre annyit tudni, hogy Olaszországban kezdték el terjeszteni a vírust, ami onnan magától terjedt át több nyugat-európai országba. Magyar áldozatról egyelőre nem tudni, de nem is valószínű, hogy hazai érintettje lenne a lopásnak, a vírus ugyanis olasz és német nyelvű szövegekkel operált, hogy rávegye a felhasználókat a telefonjaik megfertőzésére. A legnagyobb kár az olasz és német áldozatokat érte (összesen 16, illetve 13 millió euró), Spanyolországban 6, Hollandiában 1,2 milliót lopott el az Eurograbber.

Forrás: index.hu

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest