[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]A brit Times vasárnapi kiadása robbantotta ki a hétvége botrányát: a lap független szakértők vizsgálataira hivatkozva azt állítja, a Facebook okostelefonos alkalmazása hozzáfér a telefon gazdájának sms-eihez, és ezt a lehetőséget ki is használja, azaz beleolvas a személyes üzenetekbe. Sőt, nem ez az egy ilyen app, több nagy cég, így a Youtube, a Flickr és a Yahoo Messenger alkalmazásai is belekémkednek az sms-archívumba, a böngészési előzményeink közé, a híváslistába, sőt, akad, ami arra is képes, hogy a telefon kameráját aktiválja és fotókat készítsen. Egy sor kevésbé ismert, és népszerű alkalmazásról derült ki, hogy hozzáfér olyan adatokhoz, amikhez elvileg semmi köze nem lenne.

A Facebook cáfolta a vádat, de a részletes magyarázatból aztán kiderült, hogy mégiscsak van benne igazság: a közösségi oldal Android platformon futó alkalmazása nézeget bele a telefon sms-archívumába, a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy tesztadatokat gyűjtsön a Facebook éppen fejlesztés alatt álló sms-küldő szolgáltatásához. Az alkalmazás felhasználói szerződésében egyébként szerepel, hogy az app küldhet, fogadhat és feldolgozhat sms-üzeneteket. A felmérések szerint a felhasználók 70 százaléka olvasatlanul okézza le ezeket a szövegeket telepítéskor. A többi érintett cég egyelőre nem kommentálta a hírt.

Szakértők szerint a probléma nem is igazán az, hogy az alkalmazások így, a felhasználó figyelmét kijátszva kérnek engedélyt a személyes adatokhoz való hozzáféréshez, hanem az, hogy erre egyáltalán technikailag lehetőségük van, és az okostelefonok operációs rendszerei nem védik erősebben a telefonon tárolt személyes adatokat.

A felhasználó személyes üzeneteinek olvasása egyébként nem új dolog, a webes levelezőprogramok is ezt csinálják például, hogy a levelek tartalma, azok szövegében levő kulcsszavak keresése alapján tegyenek ki melléjük releváns hirdetéseket.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest