[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

A leggyakrabban célkeresztbe állított alkalmazások toplistáján a Java, az Adobe Reader, a Windows valamint az Internet Explorer is előkelő helyre került.

Napjainkban az internetes támadások többsége a szoftveres sérülékenységek kihasználására törekszik. A támadók általában népszerű alkalmazások gyenge pontjain keresztül próbálnak jogosulatlanul hozzáférni a számítógépekhez, elsősorban az operációs rendszereket, a webböngészőket, az irodai alkalmazásokat és a multimédiás programokat célozva.

A leggyakoribb célpontok

A Kaspersky Lab rosszindulatú programok aktivitását vizsgáló – harmadik negyedévre vonatkozó – tanulmánya kimutatta, hogy a támadások több mint fele a Java sérülékenységeket használja ki. A kutatók szerint több oka is van annak, hogy a kiberbűnözők fokozott figyelmet fordítanak e platformra. Egyrészt a szoftverfrissítések igény szerint telepíthetőek az automatikus frissítés helyett, ami növeli a sebezhetőségek élettartamát. Másrészt pedig cross-platform exploitok is létrehozhatók, amelyek többféle operációs rendszer alatt is működőképesek lehetnek.

Az Adobe Readeren keresztül fenyegető támadások a második helyen állnak a leggyakrabban célkeresztbe kerülő alkalmazások toplistáján. Ezek tették ki az összes blokkolt támadás negyedét. Ennek ellenére az Adobe Reader népszerűsége a kiberbűnözők körében fokozatosan csökken többek között az automatikus frissítéseknek köszönhetően. A Kasperksy Lab toplistáján előkelő helyre került még a Windows valamint az Internet Explorer is. Ugyanakkor a biztonsági cég jelezte, hogy az Adobe Flash kapcsán is sok probléma merült fel, miközben az Android is egyre kedveltebb célponttá válik.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/kaspersky_seb_fel.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/kaspersky_seb_fel.jpg” align=”center” alt=”title”/]

„Manapság az internet egy nagyon agresszív környezetnek számít, így a sérülékeny alkalmazásokkal rendelkező felhasználók könnyen áldozatul eshetnek a kiberbűnözőknek. A kiberbűnözők elsődlegesen az elektronikus fiókokat és a felhasználói adatokat támadják arra számítva, hogy készpénzzé válthatják ezeket az információkat. Minden rendelkezésre álló eszközt felhasználnak, hogy rosszindulatú programot juttassanak fel a felhasználó számítógépére, a sérülékenységek kihasználása pedig az egyik legnépszerűbb módszer erre” – mondta Andis Stainmanis, a Kaspersky Lab Baltikumért, Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős ügyvezető igazgatója.

“Javasoljuk a felhasználóknak, hogy tartsák naprakészen a számítógépekre telepített szoftvereket, és használják a legújabb védelmi megoldásokat”- tette hozzá Andis Steinmanis.

Forrás: techcorner.hu

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest