[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Az egyik legnagyobb amerikai olajcég, a Chevron beismerte, hogy a hírhedt Stuxnet vírus bejutott a hálózatába.

A Chevron az amerikai energetikai piac egyik meghatározó szereplője, amikor nyár végén egy tűzeset miatt leállt az egyik kaliforniai olajfinomítója, az egész nyugati parton rekordmagasságba emelkedtek a benzinárak. A Stuxnet-fertőzés még 2010 nyarán történt, a most nyilvánosságra hozott esettel kapcsolatban a cég egyik vezetője azt nyilatkozta a Wall Street Journalnek, hogy az amerikai kormány alábecsülte a saját maga által készített vírus lehetséges hatásait, és azok negatív oldala súlyosabb is lehet, mint az iráni atomprogram hátráltatásának előnyös nemzetbiztonsági következménye.

A Stuxnet szakértők szerint az amerikai és az izraeli kormány megrendelésére készült vírus, amit Irán ellen terveztek, azzal a céllal, hogy az ország nukleáris létesítményeiben okozzon üzemzavarokat. A terv sikerrel is járt, a natanzi atomerőmű urándúsító centrifugáinak tönkretételével szakemberek szerint legalább egy-két évvel sikerült visszavetni az ország atomprogramját, és ezzel azt is, hogy Irán saját erőből atomfegyvert készíthessen. Az amerikaiak és az izraeliek hivatalosan sosem ismerték el, hogy ők állnának a Stuxnet mögött, de független szakértők egybehangzó véleménye szerint ez többszörösen bizonyított tény.

A Chevron az első amerikai cég, ami beismeri, hogy bejutott a hálózatába a Stuxnet, és ezzel az eset kezd kísértetiesen emlékeztetni a katasztrófafilmek forgatókönyveire, ahol biológiai fegyvernek fejlesztett vírus szivárog ki a titkos kutatólaborból, és szabadul rá a világra.
A nagy olajcégek elleni vírustámadások az utóbbi hónapokban váltak aggasztóan gyakorivá. A világ legnagyobb olajvállalata, a szaúdi állami Saudi Aramco 30 ezer számítógépét fertőzte meg és törölt róluk adatokat néhány hete a Shamoon nevű vírus. Hivatalos amerikai közlemények iráni hekkereket gyanúsítanak a támadással, akik mögött egyenesen az iráni kormány áll, ami nem nézi jó szemmel az amerikaiakkal egyre jobb viszonyt ápoló szaúdi vezetés lépéseit. Ugyanez a vírus augusztusban a katari Rasgas földgáztermelő vállalat hálózatát is megtámadta. A Bloomberg általidézett szakértők szerint a Shamoon forráskódja arra utal, hogy mások készítették, mint a Stuxnetet, mert a vírus nem annyira kifinomult és profi munka.

Forrás: index.hu

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest