[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Egyre nagyobb hullámokat csap az adatvédelmi botrány, ami abból indult ki, hogy két amerikai programozó (egyikük volt Apple-alkalmazott), Pete Warden és Alasdair Allan felfedezte, hogy az Apple iOS 4 operációs rendszert használó mobil eszközei (ez az újabb generációs iPhone-okat, iPod Touchokat és a 3G-s iPadeket jelenti) a felhasználó tudta nélkül nyomon követi, merre jár a készülék gazdája, és titkos adatbázist készít ezekből az információkból.

Kiderült ugyanis, hogy a Google is hasonló praktikákkal él az Android operációs rendszert futtató telefonokban. Az androidos trükköt egy Samy Kamkar nevű biztonsági szakértő leplezte le (ő eddig leginkább arról volt hírhedt, hogy 19 évesen írt egy vírust, ami kiütötte az internet akkori legnépszerűbb közösségi oldalát, a MySpace-t), és később több független szakértő is megerősítette. Az Android néhány másodpercenként készít pillanatfelvételt a telefon éppen aktuális helyzetéről, és az összegyűjtött adatcsomagokat óránként többször továbbítja a Google központjába – amit az Apple nem tesz meg az iPhone-on gyűjtött adatokkal.

Az androidos telefonok a készülék földrajzi helyét, a közelben lévő wifi-hálózatok nevét és jelerősségét rögzítik, és a telefon egyedi azonosítójának kíséretében küldik el az adatokat a Google-nek. Először csak a HTC androidos készülékeiről derült ki mindez, de a biztonságtechnikai szakértők ma már úgy fogalmaznak, hogy gyakorlatilag minden androidos okostelefon érintett.

Nem az első eset

A Google egyszer már megégette magát, amikor titokban wifihálózatokról rajzolt térképet magának: a Google Maps Street View nézetéhez fotókat készítő autókról derült ki, hogy wifi hotspotokról gyűjtenek adatokat. A cég bocsánatot kért, és ahol büntetést szabtak ki rá az adatgyűjtés miatt, fizetett, mint a katonatiszt.

A cég ezután a fotós autók feladatát osztotta át az androidos telefonokra. Samy Kamkar webes alkalmazásával azt is kideríthetjük, mennyire végeztek jó munkát: a világ bármelyik wifi routeréről megmutatja egy térképen, hogy az hol van, a router egyedi azonosítója (MAC address) alapján. Már ha az elmúlt hónapokban járt a környéken valaki egy androidos telefonnal a zsebében.

A felhasználók földrajzi helyzete és a wifihálózatok felderítése a lokáció-alapú szolgáltatások miatt fontos a cégeknek. A Wall Street Journal becslése szerint ma az ilyen szolgáltatások (boltok, éttermek, szórakozóhelyek ajánlása a környéken, földrajzi hely alapján szerveződő közösségi oldalak stb.) piaca évi 2,9 milliárd dollárt forgalmat bonyolít le, és ez három év alatt 8,3 milliárdra nő majd.

Forrás: Index.hu[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest