A folyamatosan fennálló fenyegetések és célzott támadások elleni védelem hatalmas kihívás azon szervezeteknek, amelyek tevékenysége hardverek és szoftverek használatán (kibereszközökön) alapszik.

Hatványozottan igaz a megállapítás, ha a tevékenység során olyan szenzitív adatokkal dolgozik a szervezet, vagy a társadalom számára olyan szolgáltatást nyújt, amely létfontosságú a normál életvitel fenntartásában.

A Crown Jewels Analysis (CJA) olyan folyamatosan ismétlődő elemzési folyamat, amely végeredményeként meghatározhatók a szervezet működése szempontjából kritikus kibereszközök, amelyek kiesése esetén a szervezet felsővezetése által az üzletpolitikában meghatározott célok elérhetetlenné válhatnak.

A CJA arra koncentrál, hogy „Keeping the adversary out” – vagyis tartsuk az ellenséget az elektronikus információs rendszereinken kívül!

A CJA elemzés végrehajtása során a szervezet céljai és azok prioritásai kerülnek meghatározásra, ezt követően egy függőségi térkép kerül felfektetésre. A célok elérését támogató feladatok, rendszerfunkciók és kibereszközök meghatározásával meghatározhatók a függőségek és hatások matematikai modell segítségével.

A függőségek alapján megállapíthatók lesznek a szervezet koronaékszerei, azok a kibereszközök, amelyek kiesése a leginkább fenyegeti a szervezet missziójának beteljesítését, céljainak elérését. A „koronaékszerek” azonosításán túl számos más előnnyel járhat a CJA elvégzése, és lehetőség nyílik az eredmények rendkívül sokrétű felhasználására.

Pin It on Pinterest