[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Továbbra is az egyik legelterjedtebb hacker eszköznek számít a LOIC, amely elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásokat tesz lehetővé.

A LOIC (Low Orbit Ion Canon) az elmúlt időszakban egyre nagyobb ismertségre tett szert az interneten, miközben számos biztonsági incidens és hacktivista akció kapcsán merült fel az alkalmazás neve. A LOIC legfontosabb jellemzője, hogy elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadásokat tesz lehetővé különböző szerverek ellen. Mivel rendelkezik egy egyszerű grafikus felülettel, ezért a használata nem igényel mélyebb szintű ismereteket. Így aztán a hacker csoportok előszeretettel buzdítják arra a tagjaikat, szimpatizánsaikat, hogy egy-egy akcióban e szoftver segítségével vegyenek részt. Többek között a hírhedt Anonymous csoport is él a LOIC által biztosított funkciókkal.

Az Imperva biztonsági cég kutatói a legutóbbi felmérésük során arra voltak kíváncsiak, hogy napjainkban mennyire számít elterjedtnek a LOIC. A több hónapos megfigyelésekre, statisztikai adatokra épülő vizsgálataik alátámasztották, hogy ez a támadóeszköz igencsak nagy népszerűségnek örvend, és átlagosan napi 3500 letöltést számlál. Ami ennél is érdekesebb, hogy a letöltések száma növekvő tendenciát mutat, méghozzá olyan mértékben, hogy idén április végéig annyian szerezték be az alkalmazást, mint ahányan tavaly egész évben. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2012-ben a LOIC letöltéseinek száma akár az egymilliót is elérheti.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/Ddos_1.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/Ddos_1.jpg” align=”center”/]

Az Imperva szerint a LOIC továbbra is az Egyesült Államokban a “legkeresettebb”: 2011-ben 73 ezer alkalommal töltötték le amerikai felhasználók. A letöltési toplista második helyén Franciaország, míg a harmadikon Brazília áll, de a szoftver Ukrajnában és Lengyelországban is meglehetősen nagy számban kerül fel a számítógépekre. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy egyes országokban már nem hódít olyan mértékben, mint korábban. Így például idén Nagy-Britanniában jelentősen csökkent az alkalmazás letöltéseinek száma.

A biztonsági cég szerint az otthoni DDoS-olás egyre inkább divattá válása a kiberbűnözés körében új lehetőségeket teremt. Az Imperva szakértői úgy vélik, hogy a LOIC és a hasonló célokat szolgáló eszközök használata azokra is veszélyt jelenthet, akik támadásokban vesznek részt. Példaként azt az esetet említették, amikor idén tavasszal a Slowloris DDoS eszköznek egy olyan változata kezdett terjedni egy Pastebinen közétett webes hivatkozás révén, amely egy trójait rejtett. Ezáltal azok, akik ezt a fertőzött, DDoS-eszközt használatba vették, a saját számítógépüket is megfertőzték. Mindezek mellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a LOIC és társai saját rendszerek biztonsági tesztelésére vagy etikus hackelések alkalmával használhatók legálisan.

Forrás: biztonságportal.hu

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest