[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 [/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Ahogyan az várható, illetve megjósolható volt a jelen helyzetben az egyik lehető legfájdalmasabb és kritikus pontját vették és veszik célba a támadók a kibertérben: a kórházakat. Amellett, hogy a lehető legszenzitívebb adatokhoz férnek hozzá, a legtragikusabb, legtöbb emberéletet követelő kárt okozhatnak ha a lopás mellett rombolást is végeznek.

  • Az első, koronavírus-korszakhoz köthető, nagyobb nemzetközi visszhangot kapó támadás március 14-én történt a csehországi Brno-i Egyetemi kórház ellen. Március 13-án kaptak egy üzenetet a dolgozók, hogy azonnal kapcsolják le a munkaállomásaikat. A teljes informatikai infrastruktúrájukat le kellett, hogy kapcsolják, mivel a támadás érintette a Gyermekgyógyászati és a Szülészeti osztályt is. Az orvosok és ápolók nem fértek hozzá az adatokhoz, műtéteket kellett törölni, a betegeket pedig átszállítani más kórházakba.
  • Egy nappal később az Egyesült Államok Egészségügyi Hivatalának szerverei ellen indítottak túlterheléses támadást, mely szerencsére nem járt sikerrel.
  • Iránhoz köthető támadók, támadások március eleje óta célozzák az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), főként adathalász kampányokkal próbálva célt érni. Az, hogy állami támogatottságú csoportok is legalább ugyanolyan (ha nem fokozottabb) intenzitással igyekeznek elvégezni küldetésüket, mint a “sima” hackerek elérni céljaikat, nem újdonság
  • Március 22-én a párizsi AP-HP-t volt a célpontja egy komolyabb műveletnek, melynek célja a rendszereik feletti teljes irányítása megszerzése volt. Felkészültségüknek köszönhetően sikeresen elhárították és kezelték a veszélyt.
  • Emellett érkeztek hírek az Egyesült Királyságból, és több európai országból is, egészségügyi ellátórendszerek, kutatólaborok elleni támadásokról.

A kórházak ellen irányuló kibermerényletek nem új keletűek (hazánkban is több kórház volt már érintett korábban). Azonban a koronavírussal harcoló intézmények egy ilyen ütésből biztosan nem tudnak időben lábra állni anélkül, hogy emberéletekbe kerüljön a visszatérés. Abba belegondolni is szörnyű, mit történhet ha egyszerre több kórház ellen révbe érnek a támadók.

A védekezésben és felderítésben résztvevő szakértői csapatok előrejelzései alapján az elkövetkezendő hetekben az egészségügy ellen irányuló támadások száma jelentős mértékben növekedni fog.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

 [/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest