[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

A mai okostelefonok tudásuknál fogva intenzív használatra készülnek, ennek megfelelően gyakran kell azokat töltőre kapcsolni. Néhány praktikus eszközzel kitolhatjuk a két töltés közti időtartamot, ám nem titok, hogy csodát ezekkel sem nem lehet tenni. Az a pár óra plusz rendelkezésre állás néha viszont életmentő lehet, az Android alapú telefonoknál pedig sok eszköz segédkezik ebben.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_1.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_1.jpg” align=”center”/]

Lássuk, hogy milyen módszerekkel növelhetjük meg az akkumulátorunk élettartamát!

Alapszabály: amire nincs szükségünk, azt ne hagyjuk bekapcsolva!
Természetesen a csapból is ez a tanács folyik, azonban sokan nem tulajdonítanak nagy feneket a különféle rádiófrekvenciás modulok (GPS, Bluetooth, WiFi, stb.) bekapcsolva hagyásának. A WiFi modul például folyamatosan pásztázza az étert a lehetséges access pointokért, ha épp nincs felkapcsolódva egyikre sem. Ezek a funkciók valósággal zabálják az energiát, szerencsére egy mozdulattal kikapcsolhatóak, ha már nincs rájuk szükség.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_2.png” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_2.png” align=”center” alt”Az egyik legalapvetőbb energiaszabályozó widget”/]

A fényerő
A következő komolyabb üzemidő befolyásoló tényező a kijelzőnk fényereje, mely sok készülékben fényérzékelő modul támogatásával automatikusan alkalmazkodik a viszonyokhoz. Akiknek ez nem áll rendelkezésére, azok se csüggedjenek! Az ingyenes és rendkívül hasznos Brightness Scheduler alkalmazás segítségével ütemezhetjük, hogy adott időpontokban milyen értékre módosuljon a fényerőszint. Tételezzük fel, hogy téli időszámítás szerint 16:00 órakor már jó eséllyel semmi szükségünk teljes kijelzőfényre. A szoftver segítségével beállíthatjuk, hogy a program ebben a napszakban csökkentse le a kívánt értékre, reggel 7:00 órakor pedig újból húzza fel 100%-ra a kijelző fényerejét. Pár mozdulat és kész is vagyunk.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_3.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_3.jpg” align=”center” alt”Az ütemezés felhasználóbarát felülete”/]

Az alkalmazás – ingyenesen – innen tölthető le.

A háttérkép
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kijelzőnk működési mechanizmusának értelmében sokkal akkumulátorkímélőbb, ha a sötét színek dominálnak a háttérképünkben, ezért érdemes a szemet gyönyörködtető, azonban végképp haszontalan tájképek és egyéb világos színekkel operáló háttérképek mellőzése.Egy másik fontos szempont, hogy lehetőleg ne használjunk animált hátteret, mert magától értetődően izzasztja az eszközünk erőforrásait, sok alsó-középkategóriás modellnél pedig még menüakadást is produkál.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_4.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_4.jpg” align=”center” alt”Látványos és erőforrás igényes… megéri?”/]

3G/4G hálózatok mellőzése
Alapértelmezett beállítások szerint készülékünk a minél gyorsabb mobilhálózatokon igyekszik kommunikálni, melyek nagy sávszélességet biztosítanak és gyors adatforgalmat bonyolíthatunk le rajtuk. Kérdés, hogy miért kellene mindig ezeken üzemeltetni a készüléket, ha nincs rá szükség? Tökéletes program lehet erre a szintén ingyenes 3G Watchdog, mely nemcsak mobilinternet-forgalmunkat figyeli, de widgetet is biztosít az adatkapcsolt kommunikáció egyszerű be- és kikapcsolására. Ha épp nem internetezünk, nem videofonálunk és nem kommunikálnak a háttérben nélkülözhetetlen, internetkapcsolatot mindenképpen igénylő alkalmazások, egy mozdulattal lelőhetjük a 3G szolgáltatást, majd igény esetén visszakapcsolhatjuk azt. Természetesen sok egyéb más beállítást is eszközölhetünk az alkalmazással.
[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_5.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_5.jpg” align=”center” alt”A 3G Watchdog mindenre kiterjedő tájékoztatása”/]

Az alkalmazás innen szerezhető be.

Kikapcsolás helyett repülő üzemmód
Az okostelefonok olyan komplexitású operációs rendszerrel rendelkeznek, hogy az újraindításuk percekbe telik, a művelet pedig több energiát fogyaszt, mintha egész éjszakára bekapcsolva hagytuk volna az eszközt. Így nem igazán éri meg éjszakára kikapcsolni a készüléket akkumulátor-takarékossági okokból. Ehelyett igénybe vehetjük a repülő üzemmódot, mely letilt minden rádiófrekvenciás modulkommunikációt, csökkentve ezzel az akku-használatot, cserébe nem kell percekig a bekapcsolóképet néznünk reggelenként. Ilyenkor természetesen nem tudunk hívást kezdeményezni és fogadni sem. Fontos, hogy az Android rendszer kikapcsolt állapotból nem tér vissza, ha ébresztenie kell, ezzel szemben a fentebb leírt módszerrel ez is kiküszöbölhető. A módot a feloldógomb hosszan történő lenyomása után a felugró menüből érhetjük el.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_6.png” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/andro_aku_6.png” align=”center” alt”A repülő üzemmód alapértelmezetten innen érhető el”/]

Kényelmi funkciók
A legtöbb Androidos telefonban alapértelmezetten be van kapcsolva a rezgő visszajelzés és az érintésérzékeny funkciógombok háttérvilágítása is. Egy rutinos felhasználó esetében ezek mind olyan kényelmi szolgáltatások, melyek csupán az akkumulátort eszik, hasznosabb funkciót nem látnak el. Egy példa: SMS-írás közben minden egyes lenyomott betű után rezgő visszajelzést kapunk az esemény nyugtázásáról, melyhez egy rezgést előidéző apró motort keltünk működésre. Ha pedig tisztában vagyunk a funkciógombok hollétéről, akkor nem szükséges azokat háttérfénnyel megvilágítani sem.

A kényelmi funkciók közé tartoznak a különféle animációk, melyek látványos, ám meglehetősen erőforrás igényes folyamatoknak számítanak, így egy-egy pillanat erejéig jobban megdolgoztatják az eszközünket. Hosszú távon pont elég, hogy értékes perceket vegyenek el a rendelkezésre álló akku-időből.

Ezen szolgáltatások a Beállítások menüpont különböző (Megjelenés, Hang, stb.) almenüiben konfigurálhatóak részletesen.

Végszó
Természetesen a fentiekben leírtak az ingyenes és legegyszerűbb módszerek közé tartoznak. A telefonunk root-olása újabb lehetőségeket nyithat meg, de mint az lenni szokott, ezen hackelés is garanciavesztéssel is jár(hat, ha balszerencsések és/vagy ügyetlenek vagyunk), így erre nem tértünk ki, de akár egy következő cikk alapjául is szolgálhat. – Makay József.

Forrás: www.androbit.org
Kulcsár Gergő

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest