Events

ESEMÉNYEK

Black Cell Webinárium - PSD2

Webinárium címe:

PSD2: digitális éra az Európai Unió belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásai tekintetében

Időpont: 2019. szeptember 19. 10:30

Előadó: Baranya Zsolt – Black Cell Kft.

Az Európai Unió az elmúlt évtizedben számost lépést tett a belső határok nélküli, digitális egységes piac megteremtése érdekében. Ennek előfeltétele az Európai Unió tagállami gazdaságainak gerincét alkotó kis- és középvállalkozások számára a technikai, jogi és adminisztratív akadályok elhárítása, amellyel az EU azt teszi lehetővé, hogy határain belül szabadon kereskedjenek és üzleti tevékenységet végezzenek.

Webináriumunkban a második pénzforgalmi irányelv, azaz a belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló 2015/2366 európai parlamenti és tanácsi irányelv (a továbbiakban egységesen, mint „PSD2”) bevezetésének lépéseiről és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokról lesz szó. A PSD2 elsődleges céljai az ügyfelek hatékonyabb védelme, és a szabályozott környezet megteremtése a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez. Emellett pedig az új, nem csupán banki hátterű szolgáltatók pénzügyi szolgáltatások piacára való belépésének támogatása.

A PSD2 a fogyasztói védelem mellett megnyitja a pénzforgalmi piacot számos ún. fintech pénzforgalmi szolgáltató előtt két teljesen új szolgáltatás bevezetésével. Az egyik a fizetéskezdeményezési szolgáltatás (PISP), amely az ügyfél bankjának online csatornájának használata nélkül biztosít lehetőséget a pénzforgalmi számláról való fizetésre. A másik a számlainformációs aggregátor szolgáltatás, amely harmadik fél szolgáltatón (AISP) keresztül nyújt a vevő számára információt a különböző pénzforgalmi szolgáltatóknál vezetett előfizetéseiről.

Ezekkel összhangban a PSD2 hatálya alatt a pénzforgalmi szolgáltatok alkalmazásprogramozási interfészeket (ún. „API”-kat) kötelesek beépíteni a rendszereikbe, amelyeken keresztül kommunikációt létesítenek a harmadik fél szolgáltatókkal. Természetesen a harmadik fél szolgáltatók, azaz a számlainformációs aggregátor szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatók kizárólag a számlatulajdonos kifejezett hozzájárulása esetén férhetnek hozzá a bankok rendszereiben tárolt számlaadatokhoz, vagy kezdeményezhetnek fizetést a banknál vezetett számlák terhére.

A PSD2 számos olyan új, innovatív kiegészítő pénzforgalmi szolgáltatás létrejöttét segíti elő, amely az uniós polgárokat támogatva az Európai Unió digitális egységes piacának megteremtését szolgálja. Lehetővé válhat a multibanking, azaz egy meghatározott személyi kör bankszámláinak egy fiókból való adminisztrációja. Felhatalmazásra kerülhet a közmű- vagy távközlési szolgáltató, hogy a pénzforgalmi számlán elérhető egyenlegnek megfelelően automatikusan befizetésre kerüljön a számla. Továbbá lehetőség lesz arra is, hogy a hitelminősítés pillanatok alatt megtörténjen a teljes pénzügyi történet ismeretében, így az uniós polgárok azonnal kedvező feltételekkel kaphatnak áruhitelt.

Regisztráció

A DDP05-04 adatkezelési tájékoztató 2. pontját megismertem és elfogadom, továbbá önkéntes és kifejezett hozzájárulásomat adom a személyes adataim kapcsolatfelvételi célból történő kezeléséhez.*
Adatkezelési tájékoztató

A DDP05-04 adatkezelési tájékoztató 1. pontját megismertem és elfogadom, továbbá önkéntes és kifejezett hozzájárulásomat adom a személyes adataim hírlevelek küldése céljából történő kezeléséhez.
Adatkezelési tájékoztató

A DDP05-04 adatkezelési tájékoztató 4. pontját megismertem és elfogadom, továbbá önkéntes és kifejezett hozzájárulásomat adom a személyes adataim deal regisztráció céljából történő kezeléséhez.
Adatkezelési tájékoztató

Top