[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Az Android kompatibilis SMSZombie trójai ugyan Kínában terjed, de jól példázza azt, hogy egy mobil kártékony program miként képes megfertőzni több százezer okostelefont.

A biztonsági cégek statisztikáiból egyre gyakrabban kitűnik, hogy az okostelefonokat és táblagépeket veszélyeztető kártékony programok száma folyamatosan emelkedik. Különösen igaz mindez az Android alapú eszközökre, amelyek mind több nemkívánatos alkalmazással szemben válhatnak kiszolgáltatottá. A felmérésekből ugyanakkor az is ki szokott derülni, hogy napjainkban különösen kínai alkalmazásboltokban válnak mind nagyobb számban letölthetővé a csalók és kiberbűnözők céljait szolgáló programok.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/atrojai_1.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/atrojai_1.jpg” align=”center” alt=”Forrás: Symantec”/]

Az egyik legújabb, Android kompatibilis trójai is a mobil vírusokkal kapcsolatos statisztikákat támasztotta alá, ugyanis leginkább kínai felhasználók okostelefonjainak, táblagépeinek esetében okozott, illetve okoz komolyabb károkat. Az SMSZombie néven ismertté vált kártevő kínai hölgyeket ábrázoló háttérképekkel próbálja megtéveszteni a felhasználókat. Akik az alkalmazást feltelepítik a mobiljaikra, azok számára a trójai kellemetlen meglepetéseket tud szerezni. Az SMSZombie ugyanis alkalmas arra, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a kimenő és a beérkező SMS-üzeneteket. Fontos jellemzője, hogy a China Mobile SMS Payment System esetében ki tud használni egy olyan biztonsági rést, amelyről mindeddig hivatalos információk nem kerültek napvilágra. Az azonban biztos, hogy a károkozó alkalmas arra, hogy a felhasználók pénztárcáját apassza. Méghozzá mindezt úgy teszi, hogy a fertőzött telefonokon keresztül különféle online játékokhoz tartozó egyenlegeket tölt fel a kínai, SMS-alapú fizetési szolgáltatás révén.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/atrojai_2.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/atrojai_2.jpg” align=”center” alt=”Forrás: TrustGo”/]

A trójait vizsgáló TrustGo szakemberei szerint a kártékony program további kellemetlen tulajdonsága, hogy a törléséhez némi trükközésre van szükség, ugyanis az Android alkalmazások eltávolítására szolgáló funkció alapesetben nem tudja letakarítani a nemkívánatos programot. A TrustGo ezért egy kis segédletet tett közzé a károkozó törléséhez.

A biztonsági cég eddigi vizsgálatai azt mutatják, hogy az SMSZombie az elmúlt hetekben több mint 500 ezer okostelefonra került fel Kínában.

Forrás: www.biztonsagportal.hu

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest