[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

A felhőalapú, sok esetben ingyenesen is elérhető fájlmegosztó szolgáltatások egyre nagyobb kockázatot jelentenek a vállalati adatok biztonságára.

A felhőalapú szolgáltatások kétségtelenül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében, akik ezeket a megoldásokat nemcsak az otthoni számítógépeiken, okostelefonjaikon, stb. veszik igénybe, hanem sok esetben a cégüknél is rápillantanak azokra. Ebből a szempontból nem jelentenek kivételt a fájlmegosztást és biztonsági mentéseket lehetővé tevő szolgáltatások sem, úgy mint például a Dropbox. A biztonsági cégek már több ízben hívták fel a figyelmet arra, hogy vállalati környezetekben megfelelő szabályozásra és kontrollok felállítására van szükség ahhoz, hogy a kockázatokat mérsékelni lehessen. Legutóbb a Symantec készített ebben a témában egy világszintű felmérést több mint 1300 kis- és középvállalat bevonásával.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/filem_1.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/filem_1.jpg” align=”center”/]

A biztonsági cég kutatása is pontosan alátámasztotta azt, hogy a felhőalapú fájlmegosztás népszerűségének növekedése üzleti körökben is jelentős. A megkérdezettek 74 százaléka ugyanis jelezte, hogy már használ olyan cloud megoldásokat, amelyeket az üzleti hatékonyság és a termelékenység javítása érdekében vezetett be. A felhőalapú technológiák iránti igényt nemcsak az üzlet motiválja, hanem maguk az alkalmazottak is, akik az egyre fokozódó mobilitás és a közösségi média használata miatt erőteljesen szorgalmazzák-e megoldások bevezetését.

A felmérés rávilágított arra, hogy a fájlcserélőknek nemcsak a népszerűsége növekszik, hanem az azokon keresztül megosztott fájlok mérete is. A megkérdezettek tizennégy százalékának esetében kijelenthető, hogy a megosztott állományok mérete 1 GB-nál nagyobb. Ez pedig azt is jelenti, hogy egy szervezettől igencsak nagymennyiségű adat képes kiáramlani, és megfelelő kontroll intézkedések nélkül az adatszivárgások kockázata is fokozódik. Márpedig a felmérés azt mutatja, hogy a biztonság terén sok a hiányosság.

A leggyakoribb kockázatok

A Symantec szerint a leggyakoribb kockázatot az jelenti, hogy a felhasználók olyan megoldásokkal osztanak meg bizalmas információkat, amelyeket a szervezetek arra jogosult veszetői, szakemberei nem hagytak jóvá. Hasonlóan problémás a kártékony programok terjedésének megzabolázása, a szellemi tulajdon védelme, a megfelelőségi előírások betartása is. Ennek ellenére a kisvállalatok 22 százaléka még semmiféle korlátozást, szabályt nem léptetett életbe a fájlmegosztás kapcsán.

Rowan Trollope, a Symantec egyik alelnöke elmondta, hogy a cloud szolgáltatások egyre gyorsabb adaptálásával a kis- és középvállalatok körében is fokozódnak a kockázatokat. Ezért nekik is olyan gyakorlatot kell folytatniuk, ami megfelelő szintű biztonságot nyújt, különösen akkor, ha olyan megoldásokat vesznek igénybe, amelyek nem kifejezetten üzleti célú felhasználásra készültek.

Forrás: biztonsagportal.hu

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest