Frissült az adatklasszifikációs TLP protokoll

A FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams) nemzetközi szervezet által létrehozott TLP (Traffic Light Protocol) egy nemzetközi szabványon alapuló, bevett és elfogadott adatklasszifikációs jelölési rendszer, mely az ügyfelek és a szervezetek közötti – potenciálisan szenzitív adatokat is érintő – kommunikáció, valamint a dokumentumok kezelésének rendjét és szintjeit határozza meg. A TLP jelölések birtokában a küldő és a címzett fél is azonnal azonosíthatja a küldött üzenet vagy csatolmány megosztási korlátait, annak szenzitivitását. A TLP új, 2.0 verziója ez év augusztusától hatályos, melynek alkalmazásával kapcsolatos információkról bővebben az alábbi linken olvashat.

A Black Cell, mint az információbiztonsággal kapcsolatos tanácsadás területén is kiemelkedő minőségű szolgáltatást kínáló társaság elkötelezett nemcsak az ügyfelei, de a saját információbiztonságának magas szintű kialakítása és fenntartása mellett. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük, módosítjuk az eljárásrendjeinket, szabályzatainkat, melyek érinthetik az ügyfeleinkkel, leendő ügyfeleinkkel való kapcsolattartás rendjét és szabályait. Jelen poszt a Black Cell által is használt TLP bemutatására hivatott.

 

Megjelölés Megfeleltetés Alkalmazási terület
TLP:RED Titkos A címzettek ezért nem oszthatják meg az ilyen jelöléssel ellátott információkat senki mással. Egy megbeszélés keretében például a TLP:RED információ csak a megbeszélésen jelenlévőkre korlátozódik.
TLP:AMBER Bizalmas A címzettek az ilyen jelöléssel ellátott információkat főszabály szerint megoszthatják saját szervezetük érdekelt tagjaival és esetlegesen az érdekelt ügyfelekkel.
TLP:GREEN Korlátozott terjesztésű A címzettek megoszthatják az ilyen jelöléssel ellátott információkat a saját közösségükön belüli társaikkal és partnerszervezetekkel, de nyilvánosan nem oszthatják meg azt.
TLP:CLEAR

 

Nyilvános az ilyen jelzéssel ellátott információk a szokásos szerzői jogi szabályok betartásával korlátozás nélkül megoszthatók.

 

A TLP jelzések elhelyezésével kapcsolatban az alábbiakat érdemes megemlíteni:

  • a TLP jelölés nem változtatható meg, tehát nem alkalmazható helyette magyar, vagy egyéb nyelvű fordítás,
  • a jelölésben nem szerepelhet szóköz, továbbá az kizárólag nagy betűvel és legalább 12-es betűmérettel írandó
  • alkalmazása kizárólag személyközi információmegosztás során alkalmazandó, így automatikusan generált, vagy gépek közti kommunikáció során nem szükséges (automatikus információmegosztás)
  • a küldő (megosztó) a TLP jelölésekre vonatkozó korlátozásokat köteles a közlést/átadást megelőzően megismertetni a címzettekkel
  • a küldő (megosztó) további korlátozásokat is meghatározhat az adott TLP jelölésen belül
  • A TLP jelölésnek a dokumentumban a jobb fej- és láblécben is meg kell jelennie, valamint elektronikus levelezés esetén a levél tárgyában is
  • A TLP protokoll megköveteli, hogy a gyengén látók védelme érdekében a jelölések fekete háttérrel kerüljenek feltüntetésre
  • A TLP jelöléseket az alábbi színkódolásnak megfelelően kell generálni:

 

Jelölés RGB betűszín RGB háttérszín
R G B R G B
TLP:RED 255 43 43 0 0 0
TLP:AMBER 255 192 0 0 0 0
TLP:GREEN 51 255 0 0 0 0
TLP:CLEAR  255 255 255 0 0 0

 

2022. szeptember 27.
Dr. Faragó Tamás
(Black Cell Magyarország Kft.)

 

Pin It on Pinterest