[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

A kis- és közepes méretű vállalatoknál továbbra is nagyon gyakran figyelhető meg, hogy a biztonság nem kap kellő figyelmet. A helyzetet nehezíti az erőforrások szűkössége, de legalább ilyen jelentős problémát okoz a vezetői elkötelezettség hiánya is.

A biztonsági cégek sokszor hangoztatják, hogy a kisebb cégeket is rengeteg olyan fenyegetettség veszélyezteti, amelyekkel a nagyobb vállalatok nap mint nap szembesülnek. Ezért a kis- és középvállalatok esetében is komoly figyelmet kellene fordítani a kockázatarányos biztonság kialakítására és fenntartására, valamint a megfelelő védelmi intézkedések meghozatalára. Mindez azonban nagyon gyakran marad el, ezért e cégek informatikai rendszerei, adatai sokszor igencsak kiszolgáltatottak a támadásokkal szemben.

Az Ipsos Reid a közelmúltban egy érdekes felmérést végzett, melynek során arra volt kíváncsi, hogy a kis- és közepes méretű vállalatok miként viszonyulnak a biztonsági problémák leküzdéséhez, és a vezetőik, tulajdonosaik hogyan állnak a védelmi kérdésekhez. Mint kiderült ez a felmérés is azt támasztotta alá, hogy a kisebb cégeknek komolyabb lépéseket kellene tenniük a digitális értékeik valóban hatékony oltalmazásához.

Hiányos biztonság

[image img=”https://blackcell.hu/wp-content/uploads/kisv_1.jpg” url=”https://blackcell.hu/wp-content/uploads/kisv_1.jpg” align=”center”/]

A kisvállalatok tulajdonosainak 35 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, vagy nincs pontosan tisztában azzal, hogy a cégénél milyen intézkedések születtek az adatok megbízható tárolása érdekében (Ez egyébként egy százalékos javulásnak felel meg egy 2011-ben elvégzett, hasonló felmérés eredményeihez képest.)

Továbbra is aggasztó a helyzet az alkalmazottak biztonságtudatosságának fokozása kapcsán, hiszen a tulajdonosok 28 százaléka elismerte, hogy eddig semmiféle lépést nem tett a munkavállalók biztonsági képzése érdekében. Eközben az is kiderült, hogy a kis cégek tulajdonosainak 77 százaléka tisztában van azokkal a törvényi és iparági előírásokkal, amelyek az adatvédelem, adatbiztonság tekintetében fogalmaznak meg követelményeket.

Nyilvánvalóan a kutatást végző szakemberekben felmerült a kérdés, hogy ha a követelmények, elvárások viszonylag jól ismertek, akkor miért nem történnek hathatósabb védelmi intézkedések. A felmérés során erre is igyekeztek fényt deríteni. A szakemberek az eredmények alapján azt feltételezik, hogy a kis cégek vezetőinek 51 százaléka nincs tisztában a kockázatokkal. A válaszadók több mint fele ugyanis úgy vélekedett, hogy egy-egy esetleges adatvesztés vagy adatlopás nem befolyásolná komolyan az üzleti tevékenységüket. 46 százalékuk pedig nem is érez felelősséget a kockázatok csökkentésével kapcsolatban.

Technológiai lemaradás

A kisvállalati biztonság témájában – a Sophos megbízásából – a Vanson Bourne is publikált egy jelentést, amelyből az derül ki, hogy nemcsak a vezetői tudatosság és elkötelezettség terén mutatkoznak hiányosságok, hanem technológiai oldalon is vannak problémák. A kisvállalatok ugyanis meglehetősen nehezen tudják tartani a lépést az új felhőlapú és mobil technológiák valamint a távoli munkavégzés által támasztott biztonsági követelményekkel, miközben még az olyan védelmi területek is gondok okoznak, mint például a vezeték nélküli hálózatok biztonsága. A megkérdezetteknek mindössze a 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljesen magabiztosak a Wi-Fi hálózatuk biztonságát illetően.

Gerhard Eschelbeck, a Sophos műszaki igazgatója szerint a távoli munkavégzéssel, mobil és cloud technológiákkal kapcsolatos trendek jelentősen befolyásolni fogják azt, ahogy a kis- és középvállalatok gondolkodnak a hálózataik biztonságáról. Jelenleg ugyanis még mindig az a legfontosabb a kis cégek számára, hogy az általuk alkalmazott hálózatbiztonsági megoldások könnyen és egyszerűen legyenek kezelhetők. A szakember szerint ugyanakkor arra is törekedni kell, hogy a cégek átfogó, holisztikus megközelítést alkalmazzanak, hiszen ha nem így tesznek, akkor a rendszereik sebezhetők maradnak. Eschelbeck kiemelte, hogy a mobil és cloud megoldások az eddigieknél fejlettebb biztonsági architektúrákat követelnek meg a kisebb vállalatok esetében is.

Forrás: biztonsagportal.hu

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest