[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Az Android alapú mobil készülékeket veszélyeztető kártékony kódok, alkalmazások száma folyamatosan emelkedik, miközben más platformok sem érintetlenek az ártalmas programok által.

Az F-Secure kiadta a 2012. harmadik negyedéves Mobile Threat Report jelentését a legfontosabb mobilfenyegetésekről, illetve a különböző mobil platformokat érintő trendekről. A tanulmány Android dominanciáról számol be mind a kártevők számában, mind az új malware-ek megjelenési ütemében. A biztonsági cég a harmadik negyedévben összesen 51 447 darab egyedi androidos kártevőt regisztrált. Ugyanakkor az Apple iOS mobil operációs rendszer sem maradt érintetlen: a Fidall alkalmazás a készülék címlistáját lopja el és kéretlen üzeneteket küld az így megszerzett címekre. Mindezek mellett a symbianos kártevők is messze vannak még a kihalástól, hiszen 2012 harmadik negyedévében 21 új, a platformot érintő víruscsaládot regisztráltak a kutatók.

Már tízezer számra terjednek a mobil vírusok

Android

Az androidos készülékek eladásainak robbanásszerű növekedése kapcsán várható volt, hogy a mobil fenyegetések területén e platformon futó kártevők fognak dominálni. A vizsgált negyedévben a két legjellemzőbb fenyegetettségnek a profitszerzés céljából végzett SMS-küldés és a fertőzött készülékekről történő információlopás számított.

A növekedés a Google Bouncer, a Google Play Store (korábban Android Market) biztonsági megoldásának bevezetése és folyamatos fejlesztése ellenére is kimagasló. A Google Bouncer a Play Store-ban minden új és meglévő alkalmazást átvizsgál kártevők után kutatva. Habár a Google állítása szerint ez a hozzáadott biztonsági funkció 40 százalékos csökkenést hozott a malware fertőzések számában, technológiai konferenciákon is igazolták már, hogy a Bouncer nyújtotta védelem kijátszható.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/mobilv_2.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/mobilv_2.jpg” align=”center” alt=”Forrás: F-Secure”/]

Blackberry és iOS

A harmadik negyedévben frissülő iOS platform összesen 197 sérülékenység javítását tartalmazza, amelyek jelentős része a Webkithez tartozik. Az adott időszakban az iOS-t érintő, említést érdemlő kártevő az amúgy Androidot is fertőző Fidall volt. A Fidall a mobilokon található kapcsolati információkat juttatja el egy távoli szerverre, majd kéretlen SMS-eket küld különböző telefonszámokra. Az üzenetek kártékony alkalmazásokra mutató linkeket tartalmaznak.

A harmadik negyedévben a Zitmo (a Zeus malware mobil verziója) egy új változatát azonosították, amely a Blackberry készülékeket támadja. A bankoló kártevő célja azonban ebben az esetben is ugyanaz maradt: ellopni azokat a mobiltelefonra eljuttatott, tranzakciókat hitelesítő kódokat, amelyeket a bankok küldenek az ügyfeleiknek az online tranzakciók jóváhagyásához. A Zitmo kártevő kinyeri az SMS-ből az adott számsort, és továbbítja azt egy távoli szerverre, így a bűnözők bizonyos körülmények között SMS-ben jóváhagyott utalásokat tudnak indítani.

Az F-Secure a Zitmo mellett kitért a szintén Blackberry-ket is fertőző FinSpy trójaira, amely egyúttal Android, Symbian, iOS és Windows Mobile operációs rendszereken is képes futni. A FinSpy képernyőképeket készít a fertőzött készülékről, megjegyzi a valós vagy virtuális billentyűzeten történő leütéseket, befolyásolja a Skype kommunikációt, követi az eszköz helyzetét valamint figyeli az SMS-eket és a hanghívásokat.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/mobilv_3.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/mobilv_3.jpg” align=”center” alt=”Forrás: F-Secure”/]

Symbian

A biztonsági cég szerint napjainkban egy tipikus symbianos károkozónak számít az a trójai, amely rendszerfrissítésnek vagy legális programnak álcázza magát. A legtöbb Symbian kártevő Kínából származik, és általában profitszerzési céllal készül. Gyakran emelt díjas számokra küldött üzenetekkel élnek vissza, vagy prémium szolgáltatásokra regisztrálják be az áldozatul esett eszközök tulajdonosait. A PlugGamer.A családhoz tartozó kártevők pedig egyszerű, böngészőalapú játékokkal szórakoztatják a felhasználót, amíg a háttérben emelt díjas szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Forrás: www.techcorner.hu

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest