[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]A Megaupload fájlmegosztó oldal bezárásával nemcsak illegális tartalmak vesztek oda, nagyon sokan használták az oldalt legális adataik, dokumentumaik tárolására. Ők most adataik visszaszerzésével próbálkoznak, amelyhez jogvédők nyújtanak segítséget. Közben kiderült, hogy az FBI-nak öt évre vissszamenőleg megvannak a vezetők mailjei és csetlogjai.

Néhány napja az FBI közölte, hogy még a héten megkezdődhet az adatok törlése a Megaupload által bérelt szervezekről, miután a szakértők megvizsgálják a lefoglalt szerverek tartalmát és leltárt is készítenek róla. A Megaupload szerverparkokban bérelt gépeket, és mivel most nem fizetik ki a havi egymillió dollárra rúgó számlákat, a szerverparkot működtető cégek, a Carpathia Hosting és a Congent Communications Group letörölheti az adatokat.

A Carpathia Hostingnál például hatszáz szervert béreltek, ők az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezettel közösen lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy kimentsék adataikat. Akik élni szeretnének a lehetőséggel, egy emailcímen ([email protected] ) jelezhetik igényüket. Egy oldalt is létrehoztak a pórul járt felhasználóknak, ez a MegaRetrieval.com.

A Megaupload jogi képviselője, Ira Rothken azt mondta, közben tárgyalnak a hatóságokkal, hogy felszabadítsák a zárolás alól a cég pénzének egy részét. Ezzel ki tudnák fizetni a szerverek bérlését legalább két hétre, és a felhasználók vissza tudnák szerezni adataikat. A Carpathia vezetői kijelentették, hogy egyelőre nem akarják megsemmisíteni az adatokat, de ha mégis erre kényszerülnének, arról néhány nappal előtte értesítik a felhasználókat.

Egyelőre csak a Carpathia Hostinggal sikerült megállapodnia az EFF-nek, de már tárgyalnak a másik szerverparkkal, a Cogenttel is.

Lehallgatták őket
Közben kiderült, hogy az FBI-nak a Megaupload vezetőinek belső kommunikációját is sikerült lehallgatnia. Nem teljesen egyértelmű, hogyan jutott hozzá az FBI ezekhez a beszélgetésekhez, de elképzelhető, hogy sikerült az érintettek gépére kémszoftvereket telepíteni.

Valószínűleg ezek a rögzített beszélgetések vezettek a vádemeléshez, illetve az oldal bezárásához. Ötéves email-váltásokat és Skype-cseteket is ismer az FBI, amelyek Kim Dotcom és más vezetők között zajlottak. Ez azért érdekes, mert a Skype alapból csak harminc napig őrzi a beszélgetéseket, a nyomozás pedig állítólag csak néhány hónapja kezdődött.

A CNET információi szerint a hatóságok nem kérték a Skype-ot arra, hogy szolgáltasson ki adatokat a Megaupload vezetőiről. A hatóságok pedig azt állítják, hogy bírósági végzéssel rendelkeztek mindenféle információgyűjtéshez, például az elektronikus eszközök megfigyeléséhez

Forrás: www.index.hu[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”][/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest