[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Több év munkával sikerült feltörni a 768 bites titkosítást, a célkeresztben már az 1024 bit jár. Az sem bírja majd sokáig.

Több évnyi munka után sikerült prím összetevőkre bontani egy 768 bites RSA-titkosítást. Eddig szakértők úgy gondolták, hogy egy ilyen kulcs megfelelő védelmet biztosít még a magas szintű védelmi elvárások alá eső dokumentumoknak is, mostantól azonban új kódra kell átállni.

Az egyre magasabb szintű titkosítást egyre nehezebb feltörni. Az eddigi legnagyobb eredményt ebben a műfajban 2005-ben érték el, amikor a 640 bites titkosítással végeztek a szakemberek, és lényegében azóta megszakítás nélkül dolgoztak a 768 biten. Jellemző, hogy óriási erőforrásokat igényelt a törés, azonban most már nemcsak matematikailag bizonyítható annak feloldhatósága, és a számítógépek teljesítményének folyamatos növekedése miatt biztosra vehető, hogy pár éven belül minden biztonsági tartalékát elveszti a 768 bit.

Éppen ezért az mostantól nem tekinthető biztonságosnak, aki megfelelő védelem alatt szeretné tudni adatait, annak 1024 bites RSA-titkosításban kell gondolkoznia, ami néhány évre biztosan leköti a gépeket. Az amerikai védelmi szakértők ennek ellenére már 2010-től a 2048 bites kódolást ajánlják.

Persze a mostani feladat is óriási volt, gépek százai dolgoztak éveken keresztül a feladaton: egy 2,2 gigahertzes processzornak körülbelül 1500 évbe telt volna a feladat megoldása.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest