[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Az AppSense egy hasznos biztonsági alkalmazást fejlesztett ki a felhőben tárolt adatok megóvása érdekében. A szoftver jelenleg a Dropbox szolgáltatásaival kompatibilis.

Miközben a Dropbox nemcsak az egyéni, hanem a vállalati és intézményi felhasználók körében is mind népszerűbbé válik, aközben a biztonsági kockázatok egyre sokasodnak. Az üzleti felhasználók is felismerték, hogy az olyan rendszerek révén, mint amilyen például a Dropbox, hatékonyan oszthatják meg a dokumentumaikat a különböző számítógépeik, mobil eszközeik között, és a fájljaik tárolására, szinkronizálására is jól használható lehetőségek állnak a rendelkezésükre. Azonban eközben a biztonsági kockázatok mérlegelése sokszor elmarad, és a védelmi intézkedések sem követik a felhőalapú adattárolás kapcsán felmerülő fenyegetettségek változását. Ez esetben nemcsak az adatokat közvetlenül veszélyeztető kockázati tényezőkre kell gondolni, hanem például a központi felügyelet hiányára is, aminek következtében az informatika kezéből kicsúszhat az adatok feletti kontroll.

Az AppSense Labs kutatói is pontosan látták a Dropbox, illetve a felhőalapú adattárolás kapcsán felmerülő problémákat, és egy olyan alkalmazást fejlesztettek ki, aminek segítségével az adatok titkosított módon tölthetők fel távoli szerverekre. A DataLocker nevű program tulajdonképpen egy olyan kliensszoftver, amely a Dropbox valamint a helyi számítógépek, illetve mobil készülékek közé “ékelődik be”. Telepítés után – a szükséges biztonsági szintnek megfelelően – titkosíthatóak a Dropbox felé küldendő fájlok, illetve elvégezhető a letöltött állományok dekódolása. A fájlok megosztására ugyanúgy lehetőség van mint eddig, de a védett állományok megnyitásához szükség van egy helyes jelszó megadására is.
Az AppSense szakértői szerint világosan láthatóak azok az új irányok, melyek a vállalati felhasználók körében átformálják az adatkezelést, és az adatok virtulizációban betöltött szerepének fontosságára utalnak. “Virtualizáljuk az operációs rendszert, az alkalmazásokat és most már a felhasználói tartalmakat is. Ezzel együtt természetesen az adatok válnak a virtualizáció egyik legfontosabb aspektusává” – mondta Keith Turnbull, az AppSense fejlesztésekért felelős alelnöke.

A DataLocker jelenleg a Windows és Mac OS X alapú számítógépek mellett az Apple iOS-sel kompatibilis, így akár iPhone-on vagy iPaden is használható. A fejlesztők azt tervezik, hogy a jövőben úgy alakítják az alkalmazásukat, hogy az a Dropbox mellett alkalmas legyen egyéb felhőalapú adattárolási és adatmegosztási szolgáltatásokkal való együttműködésre is.

Kristóf Csaba[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest