[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Kezdetben pár tízezer, később másfélmillió bankkártyártól volt szó, mostanra azonban már tízmilliónál is több kártyatulajdonos aggódhat, vajon valaki épp az ő nevében vásárol-e be az interneten.

Pénteken került nyilvánosságra a legújabb banki adatlopásról szóló első hír, amikor a MasterCard és a Visa figyelmeztetést küldött körbe az amerikai bankok számára. Vasárnapra azonban már az addig arányaiban viszonylag kicsinek számító incidensről kiderült, hogy a tízmilliót is meghaladhatja azon bankkártyák adatainak száma, amelyeket sikeresen másoltak le illetéktelenek egy internetes fizetési szolgáltató rendszeréből.

Ki vásárolt a kártyácskámmal?

Az adatok kikerüléséért a Global Payments vállalat tehető felelőssé. Az első vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az online tranzakciókat lebonyolító, atlantai székhelyű cég rendszerébe még január 21-én és február 25-én juthattak be hackerek, akik lemásolták a kártya-adatbázis egy részét. Ezen belül a kártyák azonosításához használt Track 1 és Track 2 információkat szerezhették meg, amely ugyan nem tartalmaz minden fontos adatot (többek között az ügyfelek nevét és lakcímét sem), ám néhány kifejezetten érzékeny információt igen.

130 millió

Bár súlyosnak hangozhat a mostani incidens, ám a tízmilliós adatlopás még közelében sincs a rekordernek. 2009-ben a Heartland Payment Systems vállalat fizetési rendszeréből 130 milliónál is több bankkártya adatait szerezte meg egy 28 éves hacker.
A Track 2-ben található például az ügyfél bankszámlájának száma, a kártya lejáratának dátuma, valamint az a háromjegyű titkos kód, amely a bankkártyák hátoldalán található. Ezen adatok birtokában például kifejezetten könnyű a kártya fizikai birtoklását nem igénylő tranzakciókat, például internetes vásárlásokat lebonyolítani, de úgynevezett klónkártyákat is készíthetnek a bűnözők.

Itthon kicsi a veszély

Mivel a Global Payments leginkább a New York-i taxitársaságok és fizetős parkolók bankkártyás tranzakcióit bonyolítja, a szakértők szerint leginkább azoknak érdemes gyakrabban ránéznie számlájuk alakulására, akik az év első hónapjaiban az amerikai nagyvárosban taxiztak vagy parkoltak, és kártyával fizettek.

A Visa és a MasterCard egyelőre úgy nyilatkozott, hogy saját rendszereiket közvetlenül nem érintette az incidens, az FBI pedig nyomozást kezdett az ügyben. Eközben a Global Payments-t ideiglenesen mindkét kártyacég kizárta rendszeréből, így gátat vetve az esetleges további visszaéléseknek.

Forrás: www.bitport.hu[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest