[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Magyarországon 2011-ben 91 százalékkal csökkent a spamek mennyisége 2010-hez képest. A Cisco Éves IT Biztonsági Jelentése szerint a fiatalok inkább figyelmen kívül hagyják az online kockázatokat, mint az idősebbek.
Globálisan drasztikusan csökkent a spamek száma. A Cisco biztonsági központ (SIO) mérése szerint 2010 augusztusa és 2011 novembere között napi 379 milliárdról mintegy 124 milliárdra csökkent a levélszemét mennyisége. (A SIO közel 1 millió szenzor valós idejű adatait elemzi.) A trend elsősorban annak köszönhető, hogy több botnetet sikerült leállítani. A Cisco immár 5. alkalommal közzétett Éves IT Biztonsági Jelentése szerint 2011-ben gyakoribbakká váltak a célzott támadások, továbbá az internetgeneráció munkaerőpiaci megjelenése új biztonsági megfontolásokat vet fel a munkáltatók számára.

[image img=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/cisco.jpg” url=”https://betahu.blackcell.hu/wp-content/uploads/2013/03/cisco.jpg” align=”center”/]

Manapság a spamek jellemzően nem önmagukban tartalmazzák a káros anyagot, hanem a levélben szereplő url navigálja el a megtámadottat a veszélyes weboldalra. Jelenleg a spamek eredetét tekintve India vezet, de előkelő helyen áll a sorban Vietnam és Oroszország is. Magyarországon az elmúlt évben 91 százalékkal csökkent a kéretlen levelek száma; ez egybevág a régió jellemző értékeivel.

Az internetes bűnözők rendszerint azokra a területekre összpontosítanak, ahol sok felhasználó található. Ennek megfelelően 2012-ben a mobilkészülékek és a cloud-infrastruktúrák egyre inkább a hackerek célpontjaivá válnak. Ezen túlmenően a pénzmosás is kulcsfontosságú terület marad az internetes bűnözők számára. A bűnözők áldozatául esett erőforrások szintjét jelző összesített mutató (Cisco Global ARMS Race Index) 2011 végén 6,5-en állt, szemben a 2010 decemberében mért 6,8-es szinttel.

A jelentésből az is kiderül, hogy tízből hét fiatal munkavállaló gyakran figyelmen kívül hagyja a munkahelyi informatikai szabályokat és előírásokat; így fokozódnak a biztonsági kockázatok.

A Cisco szakértőinek véleménye szerint 2012-ben tovább terjednek a célzott támadások. Tovább bővül a hackerek tevékenysége, valamint nő a kritikus infrastruktúrák, az ipari vezérlőrendszerek, a felügyeleti és adatgyűjtő rendszerek ellen intézett támadások száma. Biztonsági szempontól érdemes végiggondolni három terjedő üzleti trendet. Ezek: távoli hozzáférés, saját eszközök használata (bring your own device, BYOD), felhőalapú fájlmegosztás.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest