[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Kim Dotcom a Mega fájltároló szolgáltatás bevezetése után sem áll meg, legújabb projektje olyan e-mailezést ígér, amelyet se kormányok, se bűnözők nem törhetnek fel.

Kim Dotcomra sok mindent lehet mondani, de azt semmiképp nem, hogy egy babérjain csücsülő figura volna. A Megaupload botrányos bezárása után egy évvel elindította a Mega névre keresztelt új felhő-tárhely szolgáltatást, amely működési gyakorlatával ismét fityiszt mutat egy csomó jogvédő szervezetnek, kormánynak és hivatalnak, most pedig egy olyan e-mail megoldást szerel össze, amely hasonló kvalitásokkal büszkélkedhet.

A német származású, jelenleg Új-Zálandon élő Dotcommal a Guardian készített egy Skype-os interjút, amelyben a botrányhős a tervezett levelező-szolgáltatásról is beszélt. Szerinte nem csak a fájltárolásban, de a webes kommunikáció terén is kiemelten fontos a valódi titkosság, ezért ismét latba veti saját “webes Robin Hood” mentalitását.

A tervezett levelező a Mega alapjául is szolgáló titkosítási módszeren alapul, így kizárólag a fiók tulajdonosa férhet hozzá az adataihoz, és ha valaki mégis “lehallgatná” a kommunikációt, akkor sem szedhet össze mást, mint számára értelmezhetetlen, és gyakorlatilag visszafejthetetlen adathalmazt. Dotcom szerint sem kormányoknak, se más szervezeteknek nincs joga ahhoz, hogy az egyének saját beszélgetéseiben kutakodjanak, ezért mindenki, aki sérthetetlen privátszférára vágyik, nála megtalálja majd.

Persze szó esett a Mega eddigi eredményeiről is. Az első hónap alatt máris hárommilliónál is több regisztrált felhasználója van a rendszernek (amelyet még nagyobbra duzzasztanak a regisztráció nélkül, “sebtében” elküldött fájlok használói). A Mega szerverein már több mint 125 millió fájl csücsül, és a használati adatok szerint továbbra is minden szinten nő az oldal. A cloud-tárolás úttörőjének számító Dropbox annak idején hasonló számokat közel három év alatt ért el – Dotcom szerint ez a Mega titkosítási rendszerének köszönhető, de persze ne felejtsük el, hogy ma már jóval általánosabbnak számít a cloud-tárolás, és nagyobb az általános sávszélesség is.

Bárhogy is, a Mega nagy siker, Kim barátunknak már csak az fáj, hogy továbbra is hadakoznia kell a Megaupload-ügyben érdekelt felekkel, főként jogtulajdonosokkal és kiadókkal, akik továbbra is polgári perekben követelnek tőle félmilliárd dollár környéki összeget. Eközben Dotcom számláit továbbra is befagyasztva tartják a hatóságok, így csapata (például a Mega fejlesztői, vagy épp a jogi eseteiben segítő ügyvédek) gyakorlatilag ingyen dolgoznak egy éve.

Forrás: technet.hu

Bátky Zoltán

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest