[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_wp_text]

[xyz-ips snippet=”metadatatitle”]

 

[/vc_wp_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Az egyik biztonsági cég egy olyan vírusról számolt be, amely elsősorban a Linux valamint a Mac OS X operációs rendszerekre épülő számítógépeket állítja célkeresztbe.

Még napjainkban sem mondhatóak túl gyakoriaknak azok a kártékony programok, amelyek több platformon is képesek elvégezni a számukra kijelölt feladatokat. Ennek ellenére a vírusíróknak közbe-közbe vannak olyan szerzeményeik, amelyek többféle operációs rendszer esetében is képesek károkat okozni.

Az orosz Doctor Web (Dr.Web) kutatói is egy olyan ártalmas programot lepleztek le, amely a Linux valamint a Mac OS X operációs rendszerre épülő számítógépeken tárolt adatokat veszélyezteti. Amikor a Wirenet nevű trójai felkerül egy rendszerre, akkor megkeresi a felhasználó home könyvtárát, amelybe bemásolja a saját állományát. Ezt követően pedig csatlakozik egy előre meghatározott távoli szerverhez, amelyről különböző parancsokat fogad. A kiszolgálóval történő kommunikációja során titkosítást alkalmaz annak érdekében, hogy nehezebb legyen kiszűrni a jelenlétét a hálózati adatforgalom elemzésével. Végül a Wirenet egy hátsó kaput nyit a rendszereken, és adott esetben végrehajtja a terjesztői által kijelölt feladatokat.

A Wirenet további fontos jellemzője, hogy képes adatlopásból is kivenni a részét. Ennek során egyrészt a felhasználó által webböngészőkben megadott adatokat kémleli, másrészt egyes alkalmazások által eltárolt bizalmas adatokat fürkész ki. A kártékony program kompatibilis az Opera, a Firefox és a Chrome böngészőkkel, valamint a Thunderbird, a SeaMonkey, illetve a Pidgin alkalmazásokkal.

A Doctor Web kutatói egyelőre nem találtak arra utaló jeleket, hogy a Wirenet a Windows operációs rendszerek esetében is képes lenne fertőzni. Ennek ellenére az sem kizárt, hogy valamely variánsa képes erre, csak eddig rejtve maradt a víruskeresők előtt. Mindenestre a Wirenet azt azért igazolta, hogy a Linux valamint a Mac OS X esetében még akkor sem célszerű félvállról venni a biztonságot, ha sokkal kevesebb károkozó jelenlétével kell számolni.

(Forrás: biztonsagportal.hu)

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_text][xyz-ips snippet=”metadatatime”]

[/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]

Pin It on Pinterest